Doc.gr
Posted: Tuesday, 26 November 2013
Τί είναι τα προγράμματα καρδιαγγειακής αποκατάστασης και που βοηθάνε;
Για δεκαετίες οι έρευνες αποδεικνύουν την σχέση της άσκησης με τις καρδιαγγειακές παθήσεις ανεξαρτήτως του βάρους και της παχυσαρκίας, αυτή η σχέση μέχρι και σήμερα συνεχίζει να ενισχύεται. Η άσκηση είναι σημαντική για τον έλεγχο του βάρους και συμβάλει στην συντήρηση της φυσικής κατάστασης του ατόμου. Επιπλέον, η συχνή φυσική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και βελτιώνει την γνωστική λειτουργία. Οι άνθρωποι που ασκούνται συχνά έχουν βελτιωμένη ποιότητα ζωής και μειωμένο κίνδυνο από πρόωρο θάνατο.  (Physical Activity Guidelines Advisory Committee, 2008). 

Τα τελευταία χρόνια οι θάνατοι από καρδιαγγειακές παθήσεις έχουν αυξηθεί στα 17,5 εκατομμύρια παγκοσμίως από τα 14,4 το 1990. Από αυτούς τα 7,6 εκατομμύρια προήλθαν από στεφανιαία νόσο και τα 5,7 από έμφραγμα μυοκαρδίου (WHO, 2009). Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας εκτιμά το 2015 οι θάνατοι από καρδιαγγειακές παθήσεις θα ξεπεράσουν τα 20 εκατομμύρια παγκοσμίως.
Από το 1991 έως το 2006 ο μέσος όρος εβδομαδιαίας φυσικής δραστηριότητας μεταξύ των ενηλίκων έχει μειωθεί κατά 32% (Ng et al., 2009). Οι παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτό το ποσοστό είναι η ταχεία αστικοποίηση και η εκβιομηχανοποίηση του τρόπου ζωής (βελτίωση της ποιότητας ζωής στο σπίτι, μέσα μαζικής μεταφοράς κτλ.).
Σύμφωνα με το American College of Cardiology (62nd Annual Scientific Session) στην Ελλάδα τα εμφράγματα μυοκαρδίου έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια  κατά 29% λόγω της κρίσης, επηρεάζοντας περισσότερο τις γυναίκες και τους κατοίκους άνω των 45 ετών. Η έρευνα επί 8 χρόνια έγινε σε 22.093 κατοίκους στο Γενικό Νοσοκομείο της Καλαμάτας (cardiosource.org).

Τι είναι η καρδιαγγειακή αποκατάσταση?

Τα προγράμματα αποκατάστασης είναι ένας εξειδικευμένος τρόπος άσκησης και αποκατάστασης της καρδιαγγειακής λειτουργίας, βοηθάει στην βελτίωση της υγείας και της ευεξίας των ανθρώπων με προβλήματα καρδιάς.

Γιατί να κάνετε τέτοιο πρόγραμμα?

Το πρόγραμμα καρδιαγγειακής αποκατάστασης μπορεί να σας βοηθήσει:

Να αναρρώσετε μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου η εγχείρηση καρδίας
Να προλάβετε διάφορα καρδιακά προβλήματα και μελλοντικές νοσηλείες σε νοσοκομεία.
Να σας μάθει τους παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σε προβλήματα καρδιάς, όπως: Υψηλή πίεση, αυξημένη χοληστερόλη, παχυσαρκία, διαβήτης, κάπνισμα, μειωμένη φυσική δραστηριότητα, κατάθλιψη.
Να υιοθετήσετε έναν νέο δραστήριο τρόπο ζωής.
Να βελτιώσετε την υγεία και την ποιότητα ζωής σας.



Είναι κατάλληλο για εμένα το πρόγραμμα?

Η άσκηση στα συγκεκριμένα προγράμματα μπορεί να μην είναι ασφαλής για όλους τους ασθενείς. Για παράδειγμα αν έχετε υψηλή πίεση μπορεί να μην είστε έτοιμοι για άσκηση ωστόσο μπορείτε να επωφεληθείτε από άλλα μέρη του προγράμματος ( εκπαίδευση, εκμάθηση νέου τρόπου ζωής).
Τα προγράμματα αποκατάστασης προσαρμόζονται ξεχωριστά και αποκλειστικά σε κάθε ασθενή. Τα πρωτόκολλα θεραπείας διαμορφώνονται έτσι ώστε να ταιριάζουν σε κάθε ασθενή και να απαιτείται ανάλογο καρδιακό έργο, δηλαδή να προσαρμόζεται σταδιακά και προοδευτικά στις νέες απαιτήσεις της καρδιακής λειτουργίας.

Που μπορώ να κάνω πρόγραμμα καρδιαγγειακής αποκατάστασης?

Δυστυχώς στην Ελλάδα τα κέντρα είναι ελάχιστα. Ωστόσο υπάρχουν φυσικοθεραπευτές που συνεργάζονται με ιατρούς και προσφέρουν ολοκληρωμένα προγράμματα αποκατάστασης βασισμένα στις τελευταίες επιστημονικές αποδείξεις.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα καρδιαγγειακής αποκατάστασης?

Περιλαμβάνει μέτρηση διάφορων λειτουργιών της καρδίας (πίεση, σφυγμούς, καρδιογράφημα), εκπαίδευση και άσκηση.
Το πρόγραμμα συνήθως λειτουργεί σε γκρούπ πολλών ατόμων ώστε να είναι ευχάριστο, ανταγωνιστικό και αποδοτικό για την ψυχολογική υγεία.
Το αρχικό στάδιο της αποκατάστασης περιλαμβάνει αερόβια άσκηση, κινησιοθεραπεία με τροποποιημένες μυϊκές ασκήσεις. Τα στάδια της άσκησης περιλαμβάνουν: Προθέρμανση, δυναμική φάση, αποθεραπεία και τεχνικές χαλάρωσης με το συνολικό πρόγραμμα να διαρκεί περίπου 30 με 60 λεπτά και συνολικά 6 μήνες.

Μακρόπουλος Δημήτρης
Φυσικοθεραπευτής
Ειδικευθείς στην καρδιαγγειακή αποκατάσταση στο νοσοκομείο της Βαρκελώνης, Hospital del Mar.


  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο: